Adresa: str. Mihai Viteazu, nr. 50, Comuna Groși, 437165

Tel.: 0262-258.685 Fax: 0262-258.804 Email: contact@primariagrosi.ro
Categorie
De la:
Pana la:

Pagini

Despre Comună

Comuna Groși este situată în partea central-vestică a județului Maramureș.
Coordonatele geografice ale comunei sunt de 47 grade 36` lat N și 23 grade 36` long E.  Relieful are forme specifice regiunii de contact a dealurilor din depresiunea Baia Mare cu zona montană, specific zonelor de deal cu mari denivelări de teren alternate cu mici depresiuni plane. Înălțimile comunei variază în limite foarte mici, între 160-320 m.
Suprafața totală ocupată de comună este de 23,5 kmp.
Reședința comunei este localitatea Groși, în componența comunei intrând încă două sate, Ocoliș și Satu Nou de Jos. Față de reședința de comună, satele sunt situate la distanțe cuprinse cuprinse între 5 km – Ocoliș și 4 km – Satu Nou de Jos. 
Limitele comunei Groși sunt determinate de:
 • teritoriul municipiului Baia Mare, la nord;
 • orașul Baia Sprie, prin localitatea Satu Nou de Sus, în nord-est;
 • teritoriul comunei Dumbrăvița, prin localitățile Dumbrăvița și Chechiș, în est și sud-est: comuna Coltău, prin satul Cătălina, în sud-vest;
 • teritoriul comunei Recea, prin satul Mocira, la vest.
Deși e situată „la o aruncătură de băț” de municipiul Baia Mare, comuna Groși păstrează câteva din trăsăturile ținutului cu istorie străveche, Maramureș, legat dintotdeauna, prin creația sa materială și spirituală, de glia și ființa neamului românesc, cu oamenii care și-au făcut o mândrie din a păstra datinile strămoșești. Un loc preferat de mulți băimăreni pentru a fugi de aglomerația orașului, o zonă binecuvântată, care prin frumusețea reliefului, a tradițiilor și a oamenilor îți umple mintea și sufletul de liniște și bucurie. Poate de aceea, comuna Groși este una dintre puținele din județ, și din țară, care nu sunt afectate de scăderea demografică, ba dimpotrivă. Dacă la începutul anilor 1990, populația totală a comunei era de 2798 locuitori, astăzi ea se ridică la 2873 locuitori, se constată deci o sensibilă creștere demografică, cu tendințe de accelerare a acestui fenomen.
În distribuția populației pe sate se constată că aproape jumătate din populația comunei este domiciliată în reședința de comună: 45% din total, adică 1381 locuitori. Celelalte două localități ale comunei înregistrează un număr de locuitori mai redus: Satu Nou de Jos - 1055 locuitori și Ocoliș - 437 locuitori.
În prezent, locuitorii comunei Groși sunt în proporție de 99% români, înregistrându-se un număr de 23 de maghiari și o persoană de etnie ucraineană; alte etnii nu sunt reprezentate în comună.
Din punct de vedere confesional, se constată o ușoară mozaicare, dar predomină net populația ortodoxă, ce deține 89,8% din totalul populației. Alte confesiuni: greco-catolică, romano-catolică, reformată și cultele neoprotestante sunt în procente de sub 1% fiecare. În proporție de peste 7% dintre locuitorii comunei s-au declarat de altă religie.

29 January 2018
Primar - Florin Daniel BOLTEA


                                          Florin Daniel BOLTEA

30 January 2018
Viceprimar - Gavril ARDUSĂTAN


                         Gavril ARDUSĂTAN


08 January 2018