Adresa: str. Mihai Viteazu, nr. 50, Comuna Groși, 437165

Tel.: 0262-258.685 Fax: 0262-258.804 Email: contact@primariagrosi.ro
Categorie
De la:
Pana la:

Știri și evenimente

Comunicat din partea DIRECȚIEI SANITARE VETERINARE ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR MARAMUREȘ

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și/sau infestări cu parazitul Trichinella spp. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș recomandă cetățenilor să cumpere carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, în care este asigurată asistența sanitară veterinară de specialitate și care sunt supuse controlului inspectorilor D.S.V.S.A..

În condițiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii cetățeni cumpără carne proaspătă, produse și preparate din carne de porc sau porci vii crescuți în gospodărie pentru sacrificare, situație în care se va avea în vedere că sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau produse obținute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății umane și animale.

Totodată reamintim că sacrificarea porcului în gospodăria proprie și prepararea produselor din carne de porc sunt permise doar pentru consumul familial, fiind interzisă comercializarea acestora.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie pentru a evita riscul îmbolnăvirii.

Carnea nu trebuie consumată și preparată până când nu este obținut de la medicul veterinar rezultatul negativ la examinarea pentru Trichinella spp. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținuta de la porcii mistreți.

Trichineloza este o boală pentru care proprietarii animalelor depistate pozitive sunt despăgubiți la valoarea de piață a animalului în condițiile în care acesta este identificat (crotaliat) și introdus în Baza Națională de Date.

Comercializarea porcilor vii în târgurile de la nivelul județului Maramureș este interzisă. Mișcarea porcilor vii se poate efectua numai către abator și numai dacă animalele sunt identificate, sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar. Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora.

Atragem atenția cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără și consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.)

10 December 2018
Campania „Dăruind vei dobândi”

Primăria Comunei Groși în parteneriat cu Școala Gimnazială „Gheorghe Lupan” Groși și Bisericile Ortodoxe din Groși, Satu Nou de Jos și Ocoliș organizează campania umanitară de întrajutorare „Dăruind vei dobândi”. Invităm toți cetățenii comunei și nu numai să ni se alăture campaniei inițiate pentru a face un Crăciun fericit celor ce sunt în nevoi.

„Trebuie să ne golim de prea plinul Eu,
Ca să mai intre în noi un pic de Dumnezeu”
Petre Țuțea

04 December 2018
Anunț - Iluminat public

Începând cu data de 1 Decembrie 2018, iluminatul public va funcționa pe tot intervalul nopții. Spre deosebire de anii anteriori, funcționarea iluminatului public pe toată durata nopții se va asigura permanent din data menționată mai sus, aceasta nefiind o măsură temporară luată cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Cu stimă,
Conducerea Primăriei Groși

03 December 2018
Finanțare abatoare de mici dimensiuni, abatoare mobile

Urmare a adresei MADR, înregistrată la Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș, vă aducem la cunoștință că există posibilitatea accesării Submăsurii 4.2 pentru finanțarea unor abatoare de mici dimenisuni - abatoare mobile.

Beneficiarii eligibili ai acestui proiect pot fi:

  • cooperativele și grupurile de producători
  • microintreprinderile
  • intreprinderile mici și mijlocii (PFA, II, IF, SRL)

În atașament regăsiți informații despre proiectul de abatoare mobile.

Pentru informații și consilierea potențialilor beneficiari, vă rugăm să contactați Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș pe mail la dadr.mm@madr.ro sau la telefon 0262-215046.

19 November 2018
Mutare stație de autobuz - Groși

Vă informăm că din data de 1 noiembrie 2018, stația de autobuz din localitatea Groși se va muta pe vechiul amplasament (Magazin Zoicaș Gavril) deoarece în zona actualei stații se desfășoară lucrări edilitare aferente a două obiective de interes public (capelă mortuară și monument al eroilor), întregul ansamblu ducând la modificarea funcțiunilor în zonă.

30 October 2018
Plata cu cardul

Stimați cetățeni,
Vă aducem la cunoștință că Primăria Comunei Groși a implementat în cadrul casieriei metoda de plată cu cadrul a impozitelor, taxelor și amenzilor.
Avantajele plății cu cardul:
- plățile cu cardul sunt confortabile și majoritatea angajaților primesc salariul pe card;
- plățile sunt validate rapid și fără comision;
- sunt acceptate carduri contactless.

Conducerea Primăriei Groși

15 October 2018
Concert simfonic de Crăciun, în Baia Mare

Prin prezentul mesaj, facem cunoscut cetățenilor comunei Groși faptul că în data de 18 decembrie 2018, ora 19.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, va avea loc un concert simfonic de Crăciun, pregătit de Orchestra Filarmonică din Viena, filarmonică în care interpretează la oboi un groșean, Vasile Marian.


Vasile Marian 

Oboist la Orchestra Filarmonică din Viena, născut în anul 1958, la Groși. A absolvit liceul de muzică din Baia Mare, secția clarinet și oboi. Între 1977-1979 a fost membru al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. Din 1980 a studiat la academia de muzică ”Carl Maria vonWeber” din Dresda, oboi principal, cu profesorii Wolfgang Bemmannși Buckhardt Glaetzner. Încă din timpul studiilor a lucrat ca oboist principal activ la diferite orchestre.

După finalizarea cu succes a studiilor, a concertat cu Filarmonica din Dresda și cu grupul „Virtuosi Saxoniae” din Dresda sub conducerea lui Ludwig Guttler. Ca membru al Ansamblului „Musica Viva” (dir. Prof. Udo Zimmermann) a venit în contact cu multă muzică contemporană. Din 1988, Vasile Marian trăiește în Austria, la Viena. Aici are o bogată activitate ca muzician de cameră și orchestral, solist. Participă la numeroase premiere ale Filarmonicii din Viena, realizează multe înregistrări pe CD-uri, participă la emisiuni de radio și televiziune. Este, deasemenea un dedicat profesor al „Conservatorului Schubert” din Viena.

A participat la festivaluri și concerte sub bagheta unor dirijori renumiți. A făcut numeroase turnee în Spania, Italia, Anglia, Germania, Rusia, Japonia, Statele Unite, etc. Vasile Marian abordează un repertoriu larg, de la baroc la muzică contemporană.

Biletele se pot procura și on-line, la adresa https://www.iabilet.ro/bilete-vienna-classic-christmas-turneu-baia-mare-34937/

09 October 2018