Adresa: str. Mihai Viteazu, nr. 50, Comuna Groși, 437165

Tel.: 0262-258.685 Fax: 0262-258.804 Email: contact@primariagrosi.ro
Categorie
De la:
Pana la:

Știri și evenimente

In memoriam! - Dumitru Fărcaș

In memoriam!

Ieri, 9 august 2018, s-a întors în pământul natal genialul taragotist Dumitru Fărcaș. Pământul care ni l-a dăruit l-a luat înapoi, lăsând Groșiul mai sărac cu un om, dar mai bogat cu un univers artistic. Groșiul rămâne o bună bucată de vreme în haine de doliu și cu conștiința trează că suntem obligați moral să-i păstrăm memoria cât trăim noi, copii noștri și urmașii urmașilor lor. Cum? Prin comportament, prin atitudine, prin dragoste față de tradiție, de autentic, de pământ și țară! Această obligație este și o misiune!
Primăria Groși, ca instituție implicată în organizarea ceremonialului funebru, aduce mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți la momentul ultimului omagiu, de la distinsele personalități publice, până la românii veniți din întreaga țară.
Ne simțim obligați să aducem mulțumiri familiei maestrului Dumitru Fărcaș, doamnei Elena Fărcaș, doamnei Andreea Fărcaș, pentru răbdarea avută cu cei implicați în organizare, clujenilor care ne-au onorat cu prezența, printre care primarul orașului Emil Boc, distinșilor oameni de cultură clujeni și transilvăneni. Deosebite mulțumiri adresăm groșenilor naturalizați în Cluj, artiștii Ioan Berci, Dan Gâdea și Dorel Rohian, care au realizat un moment liric de înaltă solemnitate și valoare artistică.
Mulțumiri deosebite adresăm instituțiilor implicate, Consiliul Județean prin președintele Gabriel Zetea, vicepreședintele Doru Dăncuș și consilierul județean Anton Rohian, Ansamblului Național ”Transilvania” prin doamna director Iuliana Dăncuș, și tuturor reprezentanților acestora de la consilierii județeni până la artiștii prezenți.
De asemenea aducem mulțumiri reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române reprezentată la cel mai înalt nivel, prin ÎPS Andreicuț - Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Iustin – Episcopul Maramureșului și Sătmarului, celorlalte înalte fețe bisericești prezente, subliniind implicarea directă a preoților localnici Virgil Jicărean și Claudiu Pop.
Mulțumiri speciale adresăm instituțiilor de forță ale României, Armatei Române, forțelor de ordine și poliției pentru implicarea în buna organizare, cu deosebire pentru momentele de cea mai înaltă solemnitate acordate în onoarea celui care a fost Dumitru Fărcaș.
Mulțumim echipei de groșeni care au sprijinit nemijlocit organizarea tristului eveniment, echipei coordonate de Dan Zoicaș, pompierilor voluntari și tuturor celor care au dat o mână de ajutor.
Nu în ultimul rând mulțumim tuturor groșenilor care l-au însoțit pe ultimul drum pe Dumitru Fărcaș revenit acasă, cu deosebire celor care l-au omagiat prin prezența în costum tradițional din Groși, ca semn de respect pentru marele păstrător de tezaur cultural românesc.
Dacă am uitat să mulțumim, în mod deosebit, cuiva, ne cerem iertare, așteptând critici și sugestii.
Adio maestre, ne va fi din ce în ce mai dor de dumneavoastră!

Conducerea primăriei Groși

Galerie foto

10 August 2018
Anunț public

1. Având în vedere amploarea tristului eveniment, rugăm cetățenii din localitatea Groși care doresc să-și ia un ultim rămas bun de la maestrul Dumitru Fărcaș să se prezinte la locuința defunctului, în jurul orei 15:00, în costum tradițional (alb și negru), spre a-i cinsti acestuia cariera dedicată de păstrarea tradițiilor populare.

2. Prin dispoziția autorității locale, în data de 9 august 2018, între orele 14:00 - 20:00, se va închide traficul rutier pe strada Mihai Viteazu între intersecția cu strada Dealu Mare și intersecția cu strada Dâmbeni, având în vedere ceremoniile funebre legate de înmormântarea maestrului Dumitru Fărcaș. În acest interval, traficul rutier va fi deviat pe străzile Dealu Mare și Dâmbeni.

08 August 2018
Comuna Groși este în doliu!

O veste tristă pentru toți groșenii și iubitorii de tradiții: a încetat din viață marele taragotist Dumitru Fărcaș, personalitate marcantă a culturii române, cetățean de onoare al comunei Groși, al județului Maramureș, ambasador cultural al României. Distins cu numeroase premii și distincții, personalitate de prim rang a românismului, Dumitru Fărcaș lasă un gol imens în galeria marilor oameni de cultură români!

Veșnică pomenire maestre!

Comuna Groși

07 August 2018
Pompierii voluntari din Groși - locul 6 pe țară

S.V.S.U. (Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență) Groși a obținut o clasare meritorie la concursul serviciilor voluntare - etapa națională, ce a avut loc la Poiana Brașov în perioada 1-3 august 2018.
I.S.U. ”Țara Bârsei” a fost gazda competiției, cu o organizare excepțională, la care a participat în deschidere șeful  I.G.S.U general de brigadă Dan Paul Iamandi precum și o serie de ofițeri superiori din cadrul I.G.S.U. și șefi de inspectorate județene, care au asigurat arbitrajul competiției.
Competiția a fost foarte strânsă, loturile de pompieri voluntari fiind foarte bine antrenate, diferențele s-au făcut la miimi sau zecimi de secundă. Mulțumim lotului S.V.S.U. Groși, șefului de lot Vasile David, concurenților Florin Bâta, Mircea Boltea, Răzvan Buda, Ioan Farcaș, Nicolae Filipan, Sergiu Herțeg, Raul Nastai, Gabriel Petrovan și Gabriel Prelucan pentru eforturile făcute, pentru determinarea și spiritul competitiv de care au dat dovadă, clasându-se al șaselea echipaj la nivel național și obținând calificativul de ”fair-play” din loturile participante.
Dincolo de efortul competițional depus, considerăm că am avut parte de o experiență profesională de neuitat, sperând că toată experiența acumulată va sta la baza competițiilor viitoare, încrezători în forțele proprii și în capacitățile de concentrare. 
Ne bucurăm pentru acest rezultat și considerăm că S.V.S.U. Groși a făcut cinste localității dar și județului Maramureș la nivel național.
Încă o dată transmitem mulțumiri și urări de succes în competițiile viitoare!
Conducerea administrativă a Comunei Groși

06 August 2018
Anunț - Asociație sportivă

Pentru a atrage tineretul comunei spre sport, Primăria Groși sprijină înființarea unei asociații sportive de către cetățenii doritori ai comunei, care să aibă ca obiect de activitate organizarea de competiții sportive în colaborare cu alte asociații sportive sau școli, întreținerea terenurilor unde se vor desfășura activitățile, atragerea de fonduri pentru dezvoltarea bazei sportive.
Persoanele interesate în a deveni membri sunt rugate să se adreseze primăriei în termen de 30 de zile de la data anunțului, respectiv până la data de 29.08.2018.

Persoană de contact: Alexandru Ciprian Prelucan
tel: 0758 069 901
e-mail: contact@primariagrosi.ro

Primar
Florin Daniel BOLTEA

30 July 2018
În atenția cetățenilor

În urma adresei primită de la Instituția Prefectului, vă anunțăm că începând din data de 11.07.2018 se suspendă pentru o perioadă nedeterminată toate târgurile de animale pentru toate speciile, măsură dispusă la nivelul întregii țări, ca urmare a evoluției și extinderii pestei porcine africane pe teritoriul României.

17 July 2018